Calibrarea celulei de sarcină

Calibration

Calibrarea poate fi definită drept un set de operaţiuni care compară precizia unui instrument de măsurare, de orice tip (de ex. o  celulă de sarcină) cu un standard recunoscut. Procesul de calibrare poate include de asemenea ajustarea instrumentului de măsurare pentru a-l alinia cu standardul respectiv. Prin calibrarea dispozitivelor de măsurare în acest fel, se poate asigura trasabilitatea lor pentru a demonstra conformitatea cu Standardele Internaţionale şi precizia măsurătorilor.

De ce este necesară calibrarea celulelor de sarcină?

O celulă de sarcină este un dispozitiv utilizat pentru măsurarea greutăţii sau a forţei în diverse aplicaţii. Celula de sarcină reprezintă un traductor folosit pentru conversia forţei în semnal electric. De obicei acest semnal măsoară doar câţiva millivolţi şi trebuie amplificat înainte de a putea fi utilizat. Majoritatea celulelor de sarcină folosesc tehnologia tensiometrică  pentru a obţine semnalul electric, aceasta fiind o tehnologie foarte bine stabilită şi care este dovedită de peste 40 de ani.

Celulele de sarcină sunt utilizate adesea ca parte a unui sistem de cântărire deoarece ele oferă măsurători neintruzive, de mare precizie, cu celule de sarcină instalate şi calibrate
corect, care asigură frecvent o precizie între 0.03 şi 1% (în funcţie de tipul celulei de sarcină). Aceste sisteme au o importanţă fundamentală pentru mai multe sectoare industriale, inclusiv industria aerospaţială, offshore, industria maritimă, echipamente de ridicare şi industria auto. Problemele legate de siguranţă şi răspunderea pentru produs necesită măsurători de forţă cu o precizie demonstrabilă, care este asigurată de obicei prin calibrare în conformitate cu standardele naţionale. Această trasabilitate la un standard naţional reprezintă adesea o cerinţă pentru conformitatea cu ISO9000, conducând la proceduri interne care stabilesc specificaţii pentru calibrare şi păstrarea unor înregistrări adecvate în cadrul Sistemului de Management al Calităţii.

Întrucât celulele de sarcină sunt supuse deteriorării datorită utilizării, utilizării necorespunzătoare, abaterilor sau îmbătrânirii, trebuie asigurată calibrarea la intervale periodice pentru a determina modul în care funcţionează celula de sarcină la momentul respectiv, indiferent dacă societatea a implementat sau nu un Sistem de Management al calităţii, De asemenea precizia celulelor de sarcină poate afectată de influenţele electrice, efectele mecanice, erori ale dispozitivelor de măsură şi cabluri desprinse etc. Neinspectarea sau necurăţarea celulelor de sarcină reprezintă un alt factor important care poate conduce la probleme operaţionale, deoarece celulele de sarcină pot acumula impurităţi chiar şi în medii curate. În cazul în care calibrarea nu se efectuează frecvent, valorile măsurătorilor de sarcină pot deveni mai inexacte, utilizatorul nefiind neapărat conştient că foloseşte date eronate.

Conformitatea cu standardele

ISO9000 şi multe alte standarde prevăd că perioada maximă dintre recalibrări este de doi ani, şi chiar mai mică atunci când deteriorarea dispozitivului în perioada respectivă este semnificativă (în general peste 1%.) Mulţi dintre utilizatorii de celule de sarcină folosesc un interval standard de calibrare de un an pentru a se asigura că măsurătorile au o precizie cât mai mare, lucru deosebit de important atunci când celulele de sarcină sunt folosite în aplicaţii în care siguranţa este esenţială. Totuşi, deşi mulţi utilizatori de celule de sarcină folosesc o calibrare anuală, foarte puţini dintre ei realizează o comparaţie între calibrarea curentă şi cea anterioară pentru a determina gradul de reducere a preciziei. Acesta reprezintă un exerciţiu deosebit de util, deoarece rezultatele pot fi folosite pentru a stabili un interval mai adecvat de recalibrare, care poate  fi mai mic de un an dacă celula de sarcină este utilizată într-un mediu sau în condiţii de funcţionare deosebit de dificile (vibraţii mari, încărcare excesivă ciclică).

Ce reprezintă calibrarea standard

O calibrare standard va testa repetabilitatea şi liniaritatea celulei de sarcină, ambele fiind utilizate în determinarea preciziei. Cea mai des utilizată este metoda celor „5 paşi”, în care o sarcină cunoscută este aplicată treptat celulei de sarcină, iar măsurătorile sunt determinate în fiecare etapă. De exemplu, o celulă de sarcină de 100 tone va fi testată la sarcinile de 20, 40, 60, 80 şi 100 tone. Acest proces este executat de două ori, iar diferenţa dintre rezultate este folosită pentru a determina repetabilitatea / precizia. Întrucât majoritatea celulelor de sarcină sunt utilizate cu un anumit tip de indicator / afişaj pentru a reprezenta un sistem de cântărire, celula de sarcină şi dispozitivul de măsură trebuie calibrate împreună, atunci când acest lucru este posibil.

Unde se calibrează celulele de sarcină

Majoritatea producătorilor vor livra celule de sarcină calibrate şi trasabile, deşi mulţi dintre ei vor apela la un serviciu independent. Totuşi, LCM Systems deţine un atelier de calibrare cu o mare varietate de utilaje de test de calibrare, şi în plus a avut îndrăzneaţa iniţiativă de a contracta construcţia şi instalarea a unui utilaj de test de calibrare cu o capacitate de 1500 tone în beneficiul clienţilor săi.

Acest utilaj permite calibrarea internă a tuturor celulelor, inelelor şi bolţurilor de sarcină cu capacităţi de până la 1500 tone în compresie şi 150 tone în tensiune. În plus capacitatea de a executa calibrări de până la 1500 tone este oarecum unică, întrucât în afară de Laboratorul Naţional de Fizică, în Regatul Unit există un singur utilaj de calibrare capabil de testarea celulelor de sarcină la aceste capacităţi ridicate.

Pentru clienţi, aceasta înseamnă că se pot obţine preţuri mai reduse şi timpi de livrare mai mici pentru celulele de sarcină de mare capacitate. Şi, desigur, toate calibrările sunt trasabile la standardele naţionale prin utilizarea unor echipamente de calibrare testate în conformitate cu ISO 7500-1.

Pentru a descărca o versiune PDF a acestei pagini vă rugăm faceți Calibrarea celulei de sarcină (Română) / Load Cell Calibration (English)

Test Machine Calibration Certificates

3000kN Test Machine Calibration Certificate (379 KB)
1500kN Test Machine Calibration Certificate (381 KB)
300kN Test Machine Calibration Certificate (382 KB)
30kN Test Machine Calibration Certificate (382 KB)
15000kN Test Machine Calibration Certificate (380 KB)
5kN Test Machine Calibration Certificate (382 KB)
1kN Test Machine Calibration Certificate (382 KB)

Copyright © 2018 LCM Systems

LCM Systems (România) • Strada Stefan Cel Mare 26a • Tunari • cod. 077180 • Ilfov • România
Cod unic de înregistrare (GB 785 3956 71) și Nr. Reg. Comerțului (2057541).

Powered By Intergage