You are here

Obținerea rezultatelor optime din partea bolțului dumneavoastră de sarcină

Bolturi de sarcina

Bolturile de sarcina pentru cântarire sunt concepute pentru diverse aplicatii, înlocuind direct bolturile de furca sau de pivot. Ele prezinta multe avantaje fata de alti senzori de sarcina, întrucât de obicei nu necesita modificarea structurii mecanice analizate. Bolturile de sarcina sunt folosite în general în ancorele pentru coarda, lant si frâna, scripeti, inele, lagare si pivoti.

Load Pin 1

Descriere generala

Boltul de sarcina pentru cântarire sesizeaza forta aplicata lui prin tensiometrele instalate într-un mic orificiu din centrul sau. Pe circumferinta exterioara a boltului sunt prevazute doua santuri pentru a defini planurile de forfecare, aflate între fortele masurate.

 

 

Protectia fata de mediu

Întrucât sectiunea activa a boltului de sarcina este instalata complet în orificiul central, senzorul boltului este în mod automat etans. Realizat din oteluri inoxidabile speciale, prevazut cu capace sudate sau prevazute cu garnituri inelare si acordându-se o atentie speciala presetupelor pentru cablurile de semnal, se poate garanta o fiabilitate operationala foarte ridicata chiar si pentru bolturile de sarcina operate în mediul subacvatic.

 

Locatii de instalare

Daca exista un bolt pe o cale definita de aplicare a sarcinii, sau daca poate fi prevazut pentru a suporta o forta, atunci se poate instala un bolt de sarcina LCM pentru monitorizarea sarcinii respective. Desenele de mai jos prezinta locatiile obisnuite de instalare a bolturilor de sarcina.

Load Pins 2       

Sisteme de blocare a bolturilor de sarcina

Boltul pentru masurarea sarcinii trebuie fixat bine în pozitie pentru a avea o orientare stabila fata de ansamblul din care face parte. Boltul trebuie fixat atât axial cât si împotriva rotirii în vederea obtinerii unor rezultate precise si repetabile de la acest sistem.Un bolt de sarcina standard este conceput pentru a determina sarcina într-o singura directie. O forta suplimentara în unghi drept fata de forta respecitva va genera o iesire de „zero” de la senzor.

Load Pins 3

Dispunerea cablurilor si conectorilor

În mod normal cablul de semnal poate iesi din boltul de sarcina pentru a satisface cerintele legate de instalare si de spatiu. Trebuie sa se acorde o mare atentie protejarii sistemului de cabluri împotriva deteriorarii accidentale în timpul instalarii si utilizarii. Daca este necesar, în boltul de sarcina se poate încorpora un sistem de mufe pentru decuplare. Se poate asigura o protectie suplimentara peste mantaua poliuretanica standard a cablului, sub forma unui furtun hidraulic. Astfel se asigura o protectie excelenta, cu avantajul disponibilitatii fitingurilor aferente..

Load Pins 4

 

Dimensiuni standard si la comanda ale bolturilor de sarcina

Tabelul de mai jos prezinta gama de bolturi standard LCM pentru intervalul de sarcina 2,5 - 1500 tone. Totusi majoritatea bolturilor necesare nu se potrivesc cu exactitate acestor dimensiuni si astfel sunt proiectate la comanda în functie de locatia si aplicatia specifice. Pentru proiectarea bolturilor la comanda nu se percep costuri suplimentare.

 

Load Pins 5

 

 

Capacitate nominala

La fabricarea tuturor bolturilor de sarcina LCM se folosesc oteluri speciale de mare rezistenta pentru a optimiza capacitatea portanta a tuturor tipurilor de bolturi. Totusi, întotdeauna exista un compromis între semnalul de iesire si rezistenta ultima a tuturor tipurilor de bolturi. Pentru boltul de sarcina cu forfecare dubla, graficul din partea dreapta indica capacitatea nominala optima pentru diametre date ale boltului.

 

Load Pins 8                           Load Pins 7

 

Daca un bolt este conceput pentru un ansamblu fara restrictii dimensionale pentru o capacitate data, atunci designul trebuie sa aiba în vedere curba optima prezentata. Totusi, multe dintre bolturile de sarcina sunt proiectate pentru a fi instalate în structuri existente si nu cad întotdeauna în intervalul optim.

Partea superioara a graficului prezinta un bolt de sarcina care poate genera o iesire de 2.5 to 3.5 mV/V pentru o sarcina data, cu un oarecare compromis legat de siguranta sa.

Partea inferioara a graficului prezinta un bolt de sarcina care are un randament redus la sarcina nominala sau care trebuie prelucrat cu multe santuri de forfecare pentru a genera un semnal suficient. Pentru extremitatea inferioara a graficului vom propune în mod normal un bolt de sarcina cu bucsa - detalii disponibile la cerere.
 

Observatii legate de instalare

Exista mai multi factori care influenteaza performanta unui bolt de sarcina atunci când este pus în functiune. Majoritatea bolturilor de sarcina sunt proiectate pentru a fi instalate în structuri existente astfel încât fiecare design depinde de dimensiunea si limitarile structurii respective. Daca un bolt este supus unei sarcini ridicate fata de diametrul sau (a se vedea graficul capacitatilor) el nu va functiona la fel de bine ca un bolt proiectat sa se încadreze în intervalul optim sau cel inferior al graficului.

Este necesar ca structura de suport sa fie rigida, pentru a minimiza fortele de încovoiere exercitate asupra boltului. Boltul functioneaza prin detectarea fortelor de forfecare, iar fortele de încovoiere vor afecta precizia finala. Fixarea boltului în orificiile corespunzatoare este importanta pentru performanta generala a boltului de sarcina. Pentru un bolt în intervalul „optim”, se recomanda o fixare H7, g6, însa acest lucru nu este întotdeauna realizabil în practica, si în mod normal se pot tolera pierderi minore de repetabilitate si liniaritate atunci când este necesara o fixare usoara.

Fortele portante si proportiile generale ale boltului sunt avute întotdeauna în vedere la proiectarea unui bolt nou. Întotdeauna ne vom stradui sa optimizam performanta tuturor bolturilor (în structura sa specifica de utilizare) în functie de restrictiile aplicabile. Considerentul esential pentru performanta oricarui bolt este acela ca daca geometria boltului, structura portanta sau conditiile de încarcare nu sufera modificari în intervalul de capacitate (0 -100%), atunci se poate astepta o performanta ridicata. Chiar si încovoierile minore ale structurii, modificarile din zonele de încovoiere sau încovoierea boltului (la sarcini mari) vor afecta performanta, însa în general repetabilitatea nu va fi afectata.

 

Calibrare

 

În mod normal bolturile de sarcina sunt calibrate în semi-blocuri sau blocuri întregi într-un echipament de test la compresiune, trasabil. Daca boltul de sarcina este prevazut ca elementul activ al unui inel, în mod normal vom calibra întregul ansamblu al inelului în tensiune. Ne straduim sa aplicam conditiile de încarcare preconizate pentru utilizarea efectiva, însa nu se pot simula perfect structurile specifice pentru fiecare bolt de sarcina fabricat. Din acest motiv, în vederea asigurarii unei precizii optime a sistemului, se recomanda o calibrare dupa montajul final.
 

Sarcina aplicata indirectd

Un bolt de sarcina poate fi instalat cu un sistem de scripete pentru monitorizarea fortei rezultante aplicata scripetelui respectiv. Sarcina aplicata cablului si unghiul format de cablu în scripete determina forta rezultanta. Graficul de mai jos prezinta sarcina de pe scripete / bolt fata de tensiunea sarcinii din cablu.

 

     Load Pins 9

Variatia unghiului fortei

Daca unghiul fortei aplicata unui bolt de sarcina standard variaza, fie prin schimbarea unghiului de înfasurare fie printr-un alt factor extern, atunci va exista o pierdere în iesirea boltului respectiv, asa cum se arata în graficul din dreapta. Trebuie retinut ca se poate înregistra o variatie de încarcare de +/- 8 grade înainte de a aparea o pieredere de 1% a semnalului de iesire.

 

Load Pins 10

 

Bolturi de sarcina X/Y

În cazurile în care pot exista abateri angulare mari, se poate oferi un bolt de sarcina X/Y. Acesta va genera doua semnale de iesire, asa cum se arata în graficul de mai jos, care pot fi citite simultan pentru a calcula forta rezultanta aplicata boltului respectiv. Directia pe care forta este aplicata boltului poate fi de asemenea calculata din polaritatea si amplitudinea semnalelor X si Y.

Load Pins 11

 Orientarea angulara a boltului de sarcina în ansamblul sau mecanic respectiv va depinde de intervalul angular de operare a boltului respectiv. Acesta trebuie definit în vederea optimizarii instalarii si a rezultatelor boltului respectiv.

Pentru a descarca o versiune PDF a acestei pagini va rugam faceti clic Bolturi de sarcina (Româna) / Load Pins (English)

Chestionar pentru bolturi de sarcina 

Societatea LCM Systems poate proiecta si fabrica o gama larga de bolturi de sarcina, personalizate pentru a satisface cerinte specifice ale clientilor. Acest serviciu este disponibil pentru orice cantitate de bolturi de sarcina. Va punem la dispozitie acest chestionar pentru a colecta informatiile de care avem nevoie pentru a putea furniza oferta cea mai precisa si economic fiabila care satisface cerintele dumneavoastra.